Tot ce trebuie sa stiti despre foraje pentru studii hidrogeologice
Despre foraje pentru studii hidrogeologice sunt necesare intrucat reprezinta un element de baza in ceea ce priveste evaluarea si gestionarea resurselor de apa subterana. Un astfel de studiu hidrogeologic este vital pentru mai multe industrii, insa poate fi deosebit de eficient si pentru protectia mediului.
Nici nu se putea altfel, in conditiile in care furnizeaza informatii cruciale cu privire la caracteristicile si disponibilitatea acviferelor. In randurile de mai jos, aflati mai multe informatii cu privire la aceste studii, dar si informatii despre forajele pentru studiile hidrogeologice.
Foraje pentru studii hidrogeologice: Informatii de baza
Asadar, atunci cand vine vorba despre forajele pentru studii hidrogeologice, precizam faptul ca acestea sunt procese tehnice prin intermediul carora este gaurit solul si sunt gaurite si rocile.
Aceste foraje sunt efectuate pentru accesarea si evaluarea resurselora de apa subterana. Forajele hidrogeologice sunt necesare de asemenea pentru colectarea datelor exacte cu privire la straturile geologice, nivelurile de apa si calitatea apei subterane.
Ce sunt studiile hidrogeologice?
Acum ca am vazut ce sunt aceste foraje pentru studii hidrogeologice, trebuie sa discutam putin si despre studiile respective. Un studiu hidrogeologic este o investigare a parametrilor hidrologici si geologici la nivelul subteranului intr-o anumita zona.
Hartile hidrogeologice pot fi formulate cu datele culese in timpul unui astfel de studiu. Aceasta implica evaluarea detaliata a nivelurilor de apa ale rocilor si a capacitatii lor de filtrare.
Mai mult, este evaluata si capacitatea intrinseca a acestor roci de a stoca sau de a rezista la apa. Se noteaza presiunea, tipul si calitatea apei subterane, adancindu-se in intensitatea curgerii apei prin pori sau fracturi.
Importanta studiilor hidrogeologice
Se face un sondaj hidrogeologic pentru a determina nivelul apei subterane. Supravegherea hidrogeologica este efectuata inainte de forarea unui put, pentru a stabili calitatea si cantitatea de apa disponibila intr-o anumita locatie.
Este bine stabilit ca apa subterana este o sursa mai buna de apa potabila decat apa de suprafata. Acest lucru se datoreaza urmatoarelor motive:
- Sanse mai mici de poluare, mai ales daca se afla la cel putin douazeci de metri distanta de lucrarile sanitare.
- Apa devine in mod natural purificata pe masura ce curge prin nisip si piatra.
- Puturile de foraj raman inchise si, prin urmare, au sanse reduse de contaminare.
- Temperatura apei la nivel subteran este intotdeauna la niveluri de dorit, in ciuda schimbarilor sezoniere.
- Sanse mai mari de disponibilitate a apei vara, deoarece sursele de apa sunt situate la un nivel mai adanc.
De obicei, evaluarea hidrogeologica poate fi de baza sau completa.
Un sondaj de baza cuprinde urmatoarele:
- Stabilirea nevoilor utilizatorului final cu privire la locatia si cantitatea de apa subterana necesara
- Foraje din apropiere.
- Evaluarea calitatii apelor subterane.
- Evaluarea bazinului hidrografic.
- Recomandari de constructie si proiectare a forajului.
- Evaluarea riscului pentru sanatate sau mediu.
- Cantitatea de apa subterana care este anticipata din locatia data.
O evaluare hidrogeologica completa consta in cateva caracteristici suplimentare, cum ar fi determinarea disponibilitatii acviferelor, evaluarea riscului bazinului hidrografic si analiza sursei de apa, in special pentru posibilele cai de contaminare. Se verifica si proprietatile hidraulice ale acviferelor, directia de curgere a apei subterane si viteza de curgere.
Acum ca am discutat si despre foraje pentru studii hidrogeologice, dar si despre aceste studii, trebuie sa facem o precizare. Aceste foraje nu sunt proiecte de bricolaj. Este recomandat sa fie executate de firmele de specialitate precum Terra Resources de exemplu.
O astfel de companie nu are doar echipamente si utilaje de ultima generatie, ci si personal calificat pentru executarea forajelor la cele mai inalte standarde.